Uppmuntra till delaktighet! Inflyttades åsikter är ”gnäll”??

Idag kunde jag inte låta bli att kasta mig in i insändarskriverier. Mitt i rekryteringen av nya kandidater till lagtings- och kommunalvalet så har vi om och om igen betonat hur viktigt det är att många människor engagerar sig. Alla kan bidra i ett demokratiskt samhälle och allas åsikter är viktiga. Vi har uppmuntrat till att skriva och berätta hur man ser på det åländska samhället och våra utmaningar, komma med lösningar och nya tankar. Med anledning av att vår kandidat Arsim Zekaj (S) har åsikter om kommunstrukturen på Åland efter att Arsim arbetat många år som både kommundirektör och förbundsdirektör för Oasen så ska hans åsikter avfärdas som ”gnäll” för att han är inflyttad??? Jag blir bestört hur man ens kan tänka så. Men tydligen tänker man så i det Obundna lägret.

Runa-Lisa Janssons (OBS) insändare om vem som får och inte får ha synpunkter på frågor som berör Åland är mycket förvånande.

Finns det något värre vi kunde drabbas av på Åland än avfolkning i stället för inflyttning? Det vi stolt berättar för gäster från när och fjärran är att Åland är den enda ön i Östersjön som växer i befolkning. Det är en styrka eftersom vi har brist på arbetskraft och enda sättet ekonomin kan växa på Åland är att bli fler. De kompetenser, styrkor och viljor som de inflyttade har med sig, är vi helt beroende av.

Också vår demokrati (särskilt den kommunala) behöver fler och nya röster. Att de som flyttar in ska få ha åsikter om hur livet på Åland fungerar och hur vi är organiserade är en självklar sak. Runa Lisa Jansson försöker få det till att vi ”infödda ålänningar” är nöjda med en kommunstruktur på 16, medan de inflyttade ”gnäller” över att de är för många för 30.000 invånare. Jag, och många med mig, är infödd sedan otaliga generationer, ser stora problem med nuvarande överbyråkratiserade organisering på Åland. Att börja dela in folk i ”infödda” och ”inflyttade” knutna till åsikter är både farligt och ålderdomligt.

Låt oss i stället välkomna både nya och gamla röster inför höstens lagtings- och kommunalval. Välkomna att fler vill delta i det offentliga samtalet, att de vill göra sin röst hörd, komma med åsikter! Det bästa samtalet om framtid och utveckling får vi då både erfarna och nya krafter kan samverka. Jag tycker vi ska stå för en öppen och inkluderande syn på vem som är ålänning och uppmuntra alla att säga sin åsikt och delta i demokratiska samtal. 

Nej tack till åsiktsförtryck, ja till mångfald och nya idéer. Det gäller alla. 30 % av de som bor på Åland är födda någon annanstans. Det skulle bli väldigt många som skulle avfärdas som gnällare.

Lämna en kommentar